Dartbord kopen? Let op deze punten in onze dartshop.

dartbord kopen

Hier moet je op letten bij het kopen van een dartbord

Waarschijnlijk begon het aangeschoten op een leuke avond in de kroeg, toen je voor het eerst een dart, die je toen wellicht nog ‘pijltje’ noemde, voor het eerst in de roos schoot. Daarna ben je gaan beseffen hoe leuk het kan zijn om te darten, of je dat nou doet als vrijdagavondactiviteit, als hobby, of professioneel.

Onder welke van die categorieën je ook valt, je zal vast hebben nagedacht over het kopen van een dartbord. Voordat je een dartbord gaat kopen zijn er echter een aantal dingen die je moet weten

Officiële dartbord

Het dartbord dat tegenwoordig op wedstrijden wordt gebruikt, het echte officiële dartbord, is een Londens bord. Of jouw bord nou uit Londen of elders afkomstig is, het idee blijft hetzelfde: het dartbord bestaat uit een ronde vezelplaat met een dikte van 18 millimeter, bedrukt met geperste sisalvezelborsteltjes. Dit bord bestaat vervolgens uit een indeling in 82 verschillende speelvakken die je verschillende punten opleveren. Er is ook een metalen web dat die vakindeling volgt en die is aangebracht met als doel dat beter achterhaald kan worden in welk vakje de gespeelde dart precies steekt.

Dat is dus een dartbord. Maar er zijn zoveel verschillende soorten en maten, en zoveel verschillende prijzen! Hoe weet je nu of je een goede hebt? Een flauw antwoord is door simpelweg een van de duurste dartborden te nemen; dat zal hoe dan ook kloppen en van goede kwaliteit zijn.

Kies echt een dartbord van een goed merk uit te kiezen, bijvoorbeeld dartborden van merken zoals Dragon Darts, Winmau, Bulls, Unicorn, Harrows, Mission en nog veel meer bekende darts merken.

Prijsverschillen dartborden

Kwalitatief gezien lijken de dartborden van al deze merken vrij veel op elkaar, hoewel er wel grote prijsverschillen op te merken zijn. Dat prijsverschil zit ‘m dan vooral in de bedrading van het bord, in het ‘web’ dus, en niet in het bord zelf.

Een dikkere bedrading op het bord betekent een verhoogd risico op ‘bouncers’- de term die gebruikt wordt om aan te duiden dat een dartpijl uit het bord ketst.

Tegenwoordig zijn er ook bedradingen die in het bord zelf zijn verwerkt in plaats van dat ze op het bord liggen. Dit verlaagt het risico op bouncers.

Bedrading in een dartbord

Een groot verschil in de bedrading dus. Wat betekent dat voor jou als darter? Goedkopere dartborden hebben vaak een ronde bedrading die op zijn plaats gehouden wordt door nietjes. Dit is op zichzelf geen probleem – anders zouden ze niet op die manier gemaakt en verkocht worden – maar geeft wel een grotere kans op bouncers. Voor beginnende darters of gezelligheidsdarters maken de details nog niet zoveel uit, dus die kunnen met een gerust hart kiezen voor een ronde bedrading.

De serieuzere darter die van plan is wedstrijden te spelen mag wél op deze details letten. Zo is het van belang een dartbord uit te kiezen waarbij de bedrading geen nietjes heeft, en meer specifiek waar de bullseye geen nietjes heeft. Veilig ben je in ieder geval als je kiest voor de eerder beschreven variant met de in het bord verwerkte bedrading. Vergewis je er hierbij van of de bedrading driehoekige bedrading is.

Als je eenmaal een dartbord hebt kun je uiteraard nog diverse dartaccessoires erbij bestellen. Kijk snel naar onze dartbord verlichting, dartmatten of de verschillende soorten dartpijlen in onze webshop.

Geef een reactie