Maak je dartset compleet met een dartmat

dartmat kopen

Darten is een populaire kroeghobby en sport tegenwoordig. Wellicht overweeg je zelf ook wel een dartbord aan te schaffen. Op het idee om naast een dartbord ook een set dartpijlen aan te schaffen, komen de meeste mensen nog wel. Maar dat je eigenlijk ook niet zonder dartmat kan, is iets wat veel minder bekend is bij het grote publiek.

Handig op meerdere vlakken

Een dartmat is echter wel ontzettend handig. Hoe graag je ook raak gooit, zo nu en dan zal het gebeuren dat je pijl ernaast vliegt of op de grond valt. Dat is op minstens twee manieren nadelig: allereerst zal je dartpijl er bot van worden, ten tweede zal je vloer beschadigd raken, en ten derde zullen je eventuele onderburen je niet dankbaar zijn voor de harde tikken op hun plafond. Gelukkig sla je drie vliegen in één klap als je een dartmat aanschaft.

Je darts bestaan uit een flight, shaft, barrel en een punt. Vooral de barrel is vaak zwaar, omdat hier het zwaartepunt ligt. Dit onderdeel is dan ook van koper gemaakt. Dit zorgt ervoor dat de dart met nog best wel een klap op de grond kan vallen. Dit kan deuken in je vloer achterlaten. Ook kan de metalen punt hieronder lijden – alhoewel je dat natuurlijk ook zou kunnen verhelpen met een dartslijper.

Rubber of stoffen dartmat

Hoe dan ook, een dartmat is zeker handig: deze leg je dan op de grond onder en voor het dartbord, zodat darts die eraf vliegen (bouncers) of darts die naast het bord gaan in ieder geval een zachte ondergrond hebben waarbij er niks beschadigd raakt.

Dergelijke dartmatten worden aangeboden in verschillende materialen rubber en stof. Stoffen dartmatten hebben over het algemeen een lange levensduur en zijn makkelijk in gebruik. Deze worden vaak aangeraden voor thuisgebruik of als je speelt op een normale ondergrond. Voor rubberen dartmatten geldt dat ze wat zwaarder zijn in gewicht, waardoor ze nog beter bestand zijn tegen slijtage.

Deze matten zijn dus aan te raden wanneer je een zeer enthousiaste darter bent of als je vaak op een hardere ondergrond dart, bijvoorbeeld bij buitengebruik. Het fijne aan de dartmatten is dat er ook vaak een vaste houten lat gemonteerd wordt zodat jij precies weet waar je moet staan en nooit de oche overtreedt.

Modellen

Bovendien is een dartmat ook esthetisch gezien een leuke toevoeging: je kan een dartmat nemen van je favoriete merk waarbij je een klassiek model hebt waarop dit logo staat. Deze zijn er ook in minder klassieke vorm, bijvoorbeeld in een vrolijke kleur zoals rood of geel. Ook kan je een print nemen, zoals de afbeelding van een dartbord zelf, of de bedrukking van foto’s meerdere wereldberoemde darters achter elkaar. Wat je ook kiest, je hoeft je geen zorgen te maken om het budget: in iedere prijsklasse is wel wat te krijgen, dus voor ieder wat wils.

Overigens hoef je niet te vrezen voor slipgevaar: veel dartmatten hebben namelijk een antislip laag. Een dergelijke dartmat kan je natuurlijk niet in iedere winkel kopen. Het is aan te raden om daarvoor naar een gespecialiseerde dartwinkel te gaan, online of in een fysieke winkel. Hier kunnen ze je bovendien van gepast advies voorzien.

 

Geef een reactie